Rasstandard

De mål och syften som denna rasstandard inkluderar:
Att förse riktlinjer för uppfödare som vill bibehålla kvaliteten på deras ras och att förbättra den.
Att skapa en gemensam likhet över hela världen, och för att fungera som en guide för domare.

Uppfödare och domare har ansvar för att undvika eventuella avvikelser eller överdrifter som är skadliga för hälsan, välfärd, individen och sundheten i denna ras, och måste ta ansvar för att se till att dessa inte blir bestående.

Varje avvikelse från följande bör betraktas som ett fel, och hur allvarligt felet är bör vara i förhållande till graden och dess effekt på hälsa och välbefinnande och för hundens förmåga att utföra sitt traditionella arbete .

Absolut sundhet och korrekt muskelton är ett måste. Huvudets egenskaper bör förbli fri från överdrift så att man inte kompromissar med andning och / eller hindra normal syn.

Uppfödare och domare uppmanas att alltid döma för en sund och funktionell återhållsamhet och aldrig för överdrift.

Helhetsintryck
Olde English Bulldogge är en muskulös, medelstor hund med stor styrka och smidig rörelse, väl avvägd och proportionerlig, och har obehindrad andning vid ansträngning, värme och kyla.
 ____________________________________________________________________
MENTALITET
De flesta som mött en OEB kan nog vittna om kärlek vid första ögonkastet!
Dessa hundar besitter en oerhörd charm och personlighet, massor med karaktär, intelligens och en stor portion humor. Det blir sällan långtråkigt att dela vardagen med en Olde English Bulldogge.
Hundarna är översvallande kärleksfulla och är starkt knutna till människor. De är kontaktsökande och har en naturlig vilja att göra oss till lags. En OEB är en intelligent och tänkande hund. De behöver stimulans och en uppgift i livet för att må bra.

Helhetsintryck
Olde English Bulldogge är en muskulös, medelstor hund med stor styrka, stabilitet och atletisk karaktär. Den är väl avvägd proportionerligt utan några överdrivna karaktärer. Den har utseendet av den forntida Bulldoggens kropp som avlades för att kunna utföra sitt arbete vid tjurhetsning. Överdriven höjd skulle vara till skada för dåtidens bulldoggar då den behövde arbeta lågt för att undkomma tjurens horn och för att kunna gripa i tjurens nos.
 
Karaktär
Karaktären hos en OEB är självsäker, modig och alert. De är mycket vänliga och kärleksfulla. De är extremt starka och som i övriga bullraser så har de ibland större integritet mot andra hundar. Detta kan visa sig som dominans och aggression mot samkönade hundar. Socialisering och lydnadsträning är viktigt och alla individer behöver aktivering och arbete. Detta är inget problem i rasen men något man ska ha vetskap om och kunskap av.
Fel: Blyghet i vuxen hund
 
Energi:
Olde English Bulldogge är en medelenergisk ras men väldigt atletiska och rörliga. Med lämplig träning är de hållbara och sportiga. Som alla andra hundar så är de alla olika individer och vissa är ganska lata och föredrar att ta det lugnt, medans andra är arbetshundar som vill aktiveras mer. Det utsökta med rasen är att de har en väl fungerande AV/PÅ-knapp. När det bjuds på arbete och aktivitet så är de väldigt engagerade och arbetsamma och när det inte händer så mycket så är de lugna och avslappnade. De följer familjens rytm på ett fint och stabilt sätt. Olde English Bulldogge är säker, modig och alert.
De är mycket vänliga, kärleksfulla och familjära, med en utpräglad vaktinstinkt, men ska vara ställande och ej drivande i sitt vaktande.
 
Skötsel:
OEB är korthåriga med eller utan underull och har därför en lättskött päls. Deras korta päls gör att de behöver skyddas vid extrem kyla. De fina rynkorna i ansiktet kräver endast minimal skötsel eftersom de inte är alls så kraftiga som på andra bulldog raser.
 
Sinne:
OEB kan vara översvallande i sitt välkomnande av besökare. Det är av vänlighet och glädje.
OEB är en intelligent och väldigt tänkande ras. De är lättlärda och ofta lätta att motivera.
De vill arbeta med huvudet och de mår bra av att ha en uppgift. Det är väldigt känsliga hundar som fäster sig hårt till sin familj. Som de flesta andra Bulldograser så är OEB extremt förtjusta i barn. De känner ofta in barnens litenhet och är oftast en försiktig lekkamrat. Dock så är det en stor och i vissa avseende en klumpig hund som inte ska lämnas själva med barn då deras svängande kropp och ”klappande” tassar lätt kan skada ett barn.
OEB behöver tidigt socialiseras med andra hundar och djur. Som de flesta Bulldoggar så har de mer integritet och behöver lära sig att umgås och acceptera andra djur. Detta är sällan något problem, men ändå värt att nämnas. De är i övrigt väldigt sociala och lekfulla med sina hundvänner och sin flock. Ett tydligt och tryggt ledarskap är viktigt.
 
Aktivering:
OEB är en allsidig ras. De presterar i många olika discipliner och trivs på olika arenor. Lydnad, agility, spår, drag, terapihund är några exempel. De är utmärkta draghundar, älskar att bada och att följa med på familjens aktiviteter. Pga deras tyngd så är det inte en hund som mår bra av att springa milsvidder eller att hoppa med tunga fall, men ska inte särbehandlas utifrån normal förmåga. En OEB ska klara tuff fysisk aktivitet och är uthålliga och arbetsvilliga.
De behöver arbetas med positiv förstärkning och motivering. Då de är naturligt ranglåga mot människor så är det ett misslyckande att använda hårda och dominerande metoder på dessa hundar. Dock så ska man som ägare visa på ett tydligt och konsekvent ledarskap. De har i sin natur en vilja att göra rätt, även om de med sin envishet och självsäkerhet ibland kan behöva överlistas och övermannas med motsvarande tålamod.
En OEB behöver konsekventa och tydliga regler och god socialisering med andra hundar.
 
Egenskaper
Karaktären av Olde English Bulldogge är säker, vänlig och alert. En OEB bör vara en rörlig och uttrycksfull hund, både i och utanför utställningsringen.
Fel: Blyghet i en vuxen hund.
Diskvalificerande: Aggressivitet eller extrem blyghet.
 _____________________________________________________________________________________________________

HUVUD
 -Allvarliga fel: Överdrivna rynkor, brist på pigment runt ögon, näsa eller mun.
 
Skalle
Skallen är stor och väl tilltagen för hundens muskulösa kropp och framträdande skuldror. Det finns en definierad fåra från stop till nackknöl.
Allvarliga fel: Smal skalle, välvd panna.
 
Nos
Nosen är fyrkantig, bred och djup, med bestämd layback. Avståndet från spetsen på näsan till stopet ska vara en tredjedel av avståndet från spetsen på näsan till nackknöl. Läppar är halvt hängande.
 
Tänder
Underbett eller omvänt saxbett. Nedre käkbenet är måttligt krökt framifrån och bakåt.
Hunden bör ha komplett uppsättning tänder. Totalt 4 st får saknas, men detta ska betraktas som ett fel.
Fel: Vriden käke, överbett.
 
Nostryffel
Nos och Näsborrar är breda, med en linje som löper vertikalt mellan näsborrar från spetsen på näsan ner till botten av överläppen. Nosen är stor och bred i förhållande till bredden på nosen. Endast svart nos accepteras.
Allvarliga fel: Trånga näsborrar.
Diskvalificerande: Alla nosfärger utom svart.
 
Ögon
Ögonen är medelstora och mandelformade. De är brett och lågt placerade och i nivå med toppen av nospartiet. Färg är mörkt till ljust brun, med svart pigmenterade ögonkanter.
Diskvalificerande: All ögonfärg annan än brun, skelögdhet, korsade ögon.
 
Öron
Öronen ska vara rosett, knapp eller tulpan. Rosettöron är att föredra. De är placerade högt, brett och på baksidan ytterkant av skallen. Öronen är små i storlek.
Diskvalificerande: Kuperade öron
 ____________________________________________________________________________

KROPP

Hals
Halsen är medellång, bred och svagt välvd. Den är något smalare ansatt än huvudetoch breddas till punkten av axlarna. Skinnet är något hängande från käken till bröstet och bildar en dubbel hakpåse.
 
Framparti
Skuldrorna är breda, väl musklade och har en separation mellan skulderbladen. Måttlig vinkling av skulderbladen, som också bör vara ungefär lika bred som den övre delen av framben.
Armbågar - Armbågarna bör ej vara utåtvinklade.
Benen - Frambenen är mellan långa, raka och med starka leder.
 
Kropp
Robust, kraftfull och något rektangulär när den ses från sidan. Bröstet är brett och djupt med en muskulös bringa och revben välutvecklade. Det bör finnas en tydlig avgränsning mellan revbenen och bakbenen. Det finns en försänkning bakom manken, överlinjen stiger över länden med en välvd form.
Fel: Smal bröstkorg
 
Bakben
Bakbenen är välmusklade och ha utseendet av att vara något längre än frambenen.
Sett bakifrån, bör bakbenen vara raka, parallella och avskilda. Vinkeln är måttlig.
Fel: Kobent eller hjulbent. Svag knävinkel.
 
Tassar
Tassarna är starka och rundade, med väl välvda tår.
Fel: Platta tassar eller utspärrade tår.
 
Svans
Den karakteristiska svansen är av pumphandtags form. Raka svansar är också acceptabelt. Svansen är ansatt som en naturlig förlängning av rygglinjen, och smalnar av till en punkt. När hunden är avslappnad, bärs svansen lågt och sträcker sig ungefär till hasen. När hunden är i rörelse bärs svansen i nivå med rygglinjen. När hunden är upphetsad får svansen bäras i ett upphöjt, upprätt läge (dominant svansföring), men Ej ringlad över ryggen (spetsvans). Svansens längd ska vara i höjd med hundens has.
Fel: Böjd 360 grader eller buren upp över ryggen.
Diskvalificerande: Kroksvans. Avsaknad av svans, underutvecklad svans, vriden svans eller böjd svans (en svans med en eller flera skarpa krökar).
 
Päls
Pälsen är kort, tät och av medeldensitet. Den bör vara glänsande, visa på god hälsa. Underull är accepterat.
Fel: Lång päls, lockar.
 
 
Färg
Godkända färger är brindle, och solida färger, med eller utan vitt.
Brindle definieras som en finstrimmiga eller randig effekt eller mönster av svarta eller solbrända hår med hår från en ljusare eller mörkare bakgrundsfärg. Färgnyanser som accepteras inkluderar rödbrindle, fawn brindle, röd brindle och grå brindle; antingen solida eller pied.
Godkända solida färger inkluderar vit, svart, fawn eller rött; med eller utan vitt.
Diskvalificerande: Albinism. Blått, Merle och black´n tan / mahogny / tan trim.
 
Gång
I traven är gången smidig, kraftfull, energisk och självsäker. En liten rullning i steget bör inte klandras. Fotstegen närma sig mittlinjen efterhand som travhastigheten ökar.
Benen får inte vara vinklade varken ut eller in sett framifrån eller bakifrån. Tassarna får inte heller korsas eller störa varandra.
Från sidan bör frambenen nå ut smidigt.
 
Längd och vikt
Kroppens balans får aldrig offras till förmån för storlek.
Mätningar gäller vid 2 års ålder eller äldre
Vikten för både hane och tik bör stå i proportion till höjden.
 
Storlek
(Höjd: +/- 3 cm accepteras. Vikt: +/- 2 kg accepteras. Avvikelser från dessa intervaller kommer att klandras enligt omfattningen av avvikelsen.)
 
Vikt Hane: 28-35 kg       Mankhöjd Hane:  42-50 cm
Vikt Tik:  22-29 kg         Mankhöjd Tik:  40-48 cm
 
Hundarna för ej vara rangliga. Kullstorlek 3-12 valpar. Livslängd 9-14 år
 
Diskvalificering
(En hund med en diskvalifikation får inte erhålla placering i utställningssammanhang, och hundens defekt måste rapporteras till UKC/SOEBK/SHK.)
Ensidig eller bilateral kryptorkider. (Avsaknad av en eller två testiklar)
Aggressivitet eller extrem blyghet.
Albinism. Vriden käke. Överbett.
Andra färger på nosen än svart.
Andra färger på ögonen än brun.
Skelande ögon. Korsade ögon. Kroksvans. Vriden svans.
Böjd svans (en svans med en eller flera skarpa krökar)
Pälsfärg av Blått, Merle, Lilac, Black´n Tan eller Mahogny.